Geldigheid ESTA

/Geldigheid ESTA
Geldigheid ESTA 2020-01-31T08:43:25+00:00

ESTA Amerika

ESTA GeldigheidGaat u binnenkort op reis naar Amerika? Ongeacht het reisdoel is het dan altijd de bedoeling om te beschikken over een ESTA. Anders gezegd: zonder ESTA is het onmogelijk om op te stappen op een vlucht richting de Verenigde Staten. Men is daar gigantisch streng in en zowel tijdens het inchecken als bij het boarden van vluchten richting de Verenigde Staten wordt dit gecontroleerd. Voordat u aan boord van het vliegtuig bent, is dat dus al twee keer gebeurd. Dat komt omdat de luchtvaartmaatschappij daartoe verplicht is. Wilt u meer weten over de voorwaarden en de geldigheid van een ESTA? Dan bent u hier precies op de juiste pagina terecht gekomen. Hier leest u er namelijk alles over zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

De geldigheidsduur

Normaal gesproken is een ESTA altijd twee jaar geldig. Daar geldt echter wel de voorwaarde bij dat u daarnaast ook aan alle voorwaarden moet voldoen. Wellicht overbodig om te melden maar de ESTA moet geldig zijn tot het moment dat u weer uit de Verenigde Staten vertrekt. Daar is in sommige gevallen namelijk nog wel eens verwarring over omdat men denkt dat het ESTA slechts tot het moment van aankomst geldig moet zijn. Overigens is een ESTA niet per definitie twee jaar geldig. Er zijn namelijk tal van gebeurtenissen of situaties waarin de geldigheid van het elektronische document namelijk verloopt. Gelukkig is het dan gewoon nog mogelijk om een nieuwe ESTA aan te vragen.

Het verlopen van het paspoort

Een ESTA is in alle gevallen gekoppeld aan het paspoort van degenen die het heeft aangevraagd. Dat betekent dat het paspoort natuurlijk geldig moet zijn én dat het hetzelfde paspoort moet zijn als degene op het moment van de ESTA-aanvraag. Verloopt uw paspoort en is het daarom noodzakelijk om een nieuwe aan te vragen? Dan is de geldigheid van het ESTA ook verlopen en is het noodzakelijk om een nieuwe aan te vragen, ook wanneer dat binnen twee jaar na de toekenning gebeurt.

ESTA al aangevraagd en komt u er vervolgens achter dat het paspoort dat u heeft niet tijdens uw gehele verblijf in de Verenigde Staten geldig is? Dan is het belangrijk om als eerste te zorgen voor een nieuw paspoort. Vervolgens moet ook de ESTA opnieuw worden geregeld. Eventueel is het ook mogelijk om dit met spoed te doen.

De geldigheid van ESTA per reis

Naast de eerder genoemde twee jaar waarin een ESTA geldig is, is het voor mensen die met een ESTA de Verenigde Staten binnen komen ook niet toegestaan om langer dan 90 dagen achter elkaar in het land te verblijven. Deze maximale reisduur hanteert vrijwel ieder land. Hoewel u dus gedurende de twee jaar de het ESTA geldig is zo vaak als u wilt naar USA kunt reizen, mag dit wel maar maximaal 90 dagen achter elkaar zijn. Overigens is het wel belangrijk om daarbij te beseffen dat dit niet betekent dat u na die 90 dagen weer terug naar Nederland moet. Het is ook toegestaan om door te reizen naar een ander land, al gelden daar ook weer uitzonderingen op.

Mexico, Canada en Caribische eilanden

Er zijn namelijk verschillende landen waar de 90 dagen gewoon door te tellen. Specifiek zijn dit de landen Mexico, Canada én de Caribische eilanden. Zodra uw 90 dagen verlopen zijn is het dus niet mogelijk om naar deze landen reizen. Wanneer u voor de 90 dagen naar deze landen reist, loopt de teller dus gewoon door. Overigens komt daar op de Caribische eilanden nog eens bij dat daar voor een verblijf langer dan 45 dagen een specifiek visum aangevraagd moet worden.

Eventjes Amerika verlaten en weer terugkeren?

Iedereen die de regels hierboven heeft gelezen zal gedacht hebben dat het eigenlijk niet zo ingewikkeld is. Wanneer de 90 dagen verlopen zijn, kunt u immers ook even voor een dagje de Verenigde Staten verlaten om vervolgens weer terug te keren. In dat geval gaan de 90 dagen namelijk gewoon weer opnieuw in toch? Hoewel deze aanpak niet aan te raden valt en er echt wel problemen kunnen ontstaan, heeft de Verenigde Staten daar nog geen regels voor opgesteld. Het hangt dus in principe af van de medewerker van de douane ofwel de US Customs & Border Protection. Diegene zal beoordelen of u Amerika alleen maar kort heeft verlaten met als doel om nog eens 90 dagen te kunnen blijven. Het kan dus inderdaad gebeuren dat in dat geval de toegang geweigerd wordt. Het is dus niet verstandig om dit te proberen. Wanneer u de bedoeling hebt langer dan 90 dagen in het land te verblijven, is het veel verstandiger om een visum te regelen.

Opnieuw naar Amerika met dezelfde ESTA?

Is de reis naar de Verenigde Staten zo goed bevallen dat u binnen de geldigheidsduur van twee jaar het land nog eens wilt bezoeken? Of moet u binnen die periode nogmaals terug voor zaken? In dat geval is het dus mogelijk om gebruik te maken van de ESTA waar u al eerder mee gereisd heeft. Dan is er dus geen nieuwe aanvraag nodig. Heel soms is het wél nodig om een nieuwe ESTA aan te vragen. Juist daarom is het van groot belang om altijd goed te controleren of het ESTA waar u over beschikt nog geldig is. Op die manier worden namelijk problemen voorkomen. Er zijn bij een eventuele vervolgreis in combinatie met een nog geldende ESTA in ieder geval een aantal dingen waar u absoluut op dient te letten.

Het doel van de reis is anders

Op een ESTA moet uiteraard altijd aangegeven worden wat het doel is van de reis die u naar de Verenigde Staten kunt boeken. Dat kan bijvoorbeeld een bezoek zijn aan familie of vrienden of puur toeristisch. Daarnaast is het ook mogelijk dat u voor een zakenreis het land bezoek of alleen maar om over te stappen. Bij de tweede reis kan het natuurlijk zo zijn dat het doel heel anders is dan dat u voor de eerste reis in het ESTA formulier heeft aangegeven. Dat is gelukkig niet direct een probleem en u hoeft dan ook niet een nieuwe ESTA te regelen. Althans, zolang het gaat om de reisdoelen die we hiervoor reeds beschreven. Wilt u bijvoorbeeld een studie gaan volgen in Amerika of in dienst gaan treden bij een werkgever in het land? In dat gevel is een ESTA sowieso niet voldoende en dient er een visum aangevraagd te worden. Hetzelfde geldt trouwens wanneer u langer dan 90 dagen achtereen in het land wilt blijven.

Ander verblijfsadres

Nog zoiets: wanneer u een ESTA aanvraag, moet de verblijfplaats in Amerika worden aangegeven. Dat kan bijvoorbeeld het adres van een hotel zijn of het adres van de vrienden of familie waar u verblijft. Bij een tweede reis naar Amerika kan het natuurlijk zo zijn dat de verblijfplaats hetzelfde is. Het kan echter ook verschillen. In dat geval is het echter niet noodzakelijk om een nieuwe ESTA aan te vragen en u bent zelfs niet verplicht om door te geven dat de verblijfplaats is gewijzigd.

De reisdatum is veranderd

Logisch natuurlijk. Het is immers onmogelijk om op dezelfde datum naar Amerika te reizen als de eerste keer. Ook dit is daarom geen reden om een nieuwe ESTA aan te gaan vragen. De ESTA is immers twee jaar lang geldig vanaf het moment van goedkeurig, tenzij uw paspoort verloopt of er andere dingen gebeuren die hierna ter spraken komen. Een andere reisdatum is echter geen enkel probleem

U bent in de tussentijd in Soedan, Somalië, Iran, Irak, Syrië, Libië of Jemen geweest

Dit vormt wel een probleem voor een nieuw bezoek aan de Verenigde Staten. Met mensen uit deze landen of mensen die hier geweest zijn, is men in de Verenigde Staten namelijk extra alert. Wanneer u na uw eerste bezoek in de USA in één van deze landen geweest bent, is het daarna niet meer toegestaan om met hetzelfde ESTA Amerika binnen te reizen. Ook het aanvragen van een nieuwe ESTA heeft in dit geval overigens geen zin. U mag vanaf dat moment eigenlijk alleen nog maar de Verenigde Staten in wanneer u een geldig visum heeft ontvangen van het consulaat.

Verhuisd?

Bent u verhuis sinds de vorige aanvraag van een ESTA? Ook dan klopt vanzelfsprekend niet alles mee aangezien adresgegevens ook ingevuld moeten worden. Het is echter niet direct noodzakelijk om in dat geval een nieuwe ESTA aan te vragen. Enkel wanneer u naar een ander land verhuist, wordt het daadwerkelijk een probleem. In dat geval zult u een nieuwe ESTA óf visum aan moeten vragen.

Naam, geslacht of nationaliteit is veranderd

Zelfs heel persoonlijke eigenschappen zoals naam, nationaliteit en geslacht kunnen gedurende uw leven veranderen om welke reden dan ook. Bij een officiële naamsverandering die via het bevolkingsregister wordt geregeld, is het oude ESTA niet meer geldig. U zult in dat geval een nieuwe ESTA aan moeten vragen. Dat geldt overigens ook voor een paspoort als daar de oude naam nog op vermeld staat. Is uw geslacht of nationaliteit officieel veranderd? Dan geldt daarbij min of meer hetzelfde als bij de verandering van een naam: er moet een nieuw ESTA worden aangevraagd. Wanneer alleen de roepnaam is veranderd en deze niet op het paspoort vermeld wordt, is het overigens weer niet noodzakelijk om een nieuw ESTA te regelen.

Gevaarlijke aandoening

In twee jaar tijd kan er natuurlijk een hoop gebeuren. Zo kunt u na het succesvol aanvragen van een ESTA én na terugkomst vanuit de Verenigde Staten een aandoening krijgen waarmee u een gevaar vormt voor iedereen in de omgeving. Dat kan dus ook zo zijn voor mensen in Amerika. In dat geval is het onmogelijk om met behulp van een ESTA het land binnen te reizen. Wellicht is het dan nog wel mogelijk met een visum, die moet worden aangevraagd bij het consulaat van Amerika. Hierbij gaat het om zowel geestelijke als lichamelijke aandoeningen.

Drugs

In de Verenigde Staten kent men een gigantisch streng drugsbeleid. Op het ESTA formulier wordt bijvoorbeeld ook gevraagd of de reiziger wel eens drugs gebruikt of gebruikt heeft. Ook dat kan natuurlijk veranderd zijn na de aanvraag van het ESTA. Wanneer er sprake is van drugsgebruik is het niet toegestaan om de Verenigde Staten binnen de reizen. Dat is overigens ook het geval bij mensen die op dit moment zelf geen drugs gebruiken maar ooit wel een wet hebben overtreden op dit gebied.

Schade en misdrijf

Er wordt in het aanvraagformulier van ESTA duidelijk gevraagd of de reiziger al dan niet een strafblad heeft. Wanneer u bij de aanvraag heeft ingevuld dat u geen strafblad heeft en geen misdrijf heeft gepleegd, staat op dat gebied niets in de weg om een ESTA te krijgen. Wanneer dat inmiddels wél gebeurd is, is de ESTA dus ook niet meer langer geldig. Daarnaast is het voor u ook niet meer mogelijk om een nieuwe aanvraag in te dienen. De enige mogelijkheid om het land nog binnen te komen is om proberen ene visum te krijgen.

Overtreden van regels

Als u met een ESTA naar de VS reist, zijn er bepaalde regels waar u zich aan dient te houden. Deze regels zijn door de U.S. Customs and Border Protection opgesteld. Wanneer u zich niet aan deze regels houdt, is het mogelijk dat de oude ESTA niet meer geldig is. U kunt deze dus niet meer gebruiken om naar de USA te reizen. Het is daarnaast helaas ook niet meer mogelijk om zelf een nieuwe ESTA aan te vragen.

ESTA Aanvragen