Amerika visum 2018-10-08T10:30:42+00:00

Visum Amerika

visum amerikaBen je van plan spoedig naar Amerika te reizen? Dan heb je een aantal regels om je aan te houden. Je kan namelijk Amerika niet zomaar in, zeker nu we in een tijd leven waar veiligheid voorop staat en daar ook alles aan gedaan wordt. Het is daarom nodig om een visum aan te vragen, maar voor Amerika gaat het om een ESTA. Het is niet moeilijk om goedkeuring te krijgen voor een ESTA, zolang je maar voldoet aan de eisen die hieraan gesteld worden. Je kan daarbij diverse reisdoelen hebben, zoals een vakantie, maar ook een zakenreis is mogelijk. Er is een verschil tussen een visum en een ESTA, namelijk een visum dat geschikt is om een hele lange tijd te verblijven, terwijl een ESTA meer geschikt is voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat en dus maximaal 90 dagen wilt blijven. Je spreekt dus niet over de aanvraag van een visum, maar van een ESTA.

Uitleg over het ESTA

Het is mogelijk dat je niet voldoet aan de eisen voor een ESTA, maar die kans is maar klein. Als je langer dan 90 dagen wilt blijven raden we je aan een visum aan te vragen, zo niet, dan zit je bij het ESTA goed.
Je leest in dit stuk meer over vragen die vaak worden gesteld met betrekking tot het ESTA of visum. Zo weet je alles voor je reis begint en kan er niks meer fout gaan.

1. Kies je voor een visum of voor een ESTA?
Als je niet de Amerikaanse nationaliteit hebt, heb je sowieso of een visum, of een ESTA nodig. Afhankelijk van hoe lang je wilt verblijven bepaal je welke je nodig hebt. Hiermee heb je officieel toestemming om Amerika binnen te komen. Door middel van het verstrekken van een visum of ESTA, is het voor Amerika namelijk ook duidelijk wie het land precies in wil en zal komen en wie afgewezen wordt en waar dus wellicht ook op gelet moet worden. Je hebt een visum nodig in de volgende gevallen:
– je wil langer dan 90 dagen blijven, waarbij sprake is van aaneengesloten dagen
– je wil er gaan werken
– je bent niet toelaatbaar op het gebied van ‘immigration and nationality act’
– je reist naar Amerika met een ander doel dan een vakantie of zakenreis
– je reist met een luchtvaartmaatschappij/vervoersbedrijf waarbij sprake is van geen aansluiting met Visa Waiver Programma
– je mag niet de volgende nationaliteiten hebben of gehad hebben (sinds 2011): Irak, Iran, Jemen, Soedan, Somalië of Libië. Ook mag je hier niet geweest zijn

Je hebt in deze gevallen geen visum maar een ESTA nodig:
– je gaat vergaderingen bijwonen
– je bezoekt klanten
– je bezoekt leveranciers

Als je geen ESTA wil of kunt gebruiken, dan kan je ook kiezen voor de aanvragen van een visum. Echter garandeert deze niet dat je Amerika ook echt inkomt. Het is mogelijk dat je aan de grens alsnog ondervraagd wordt en ze er dan alsnog voor kiezen je niet door te laten. Dat zullen ze doen als blijkt dat je wellicht een bedreiging vormt voor het land of toch blijkt dat je een strafblad hebt. Je hebt vervolgens twee verschillende categorieën, namelijk een niet-immigratie visum en een immigratie visum. De eerste groep is een visum waarbij het gaat om een tijdelijk reisdoel, dus als toerist, voor een tijdelijke baan, studie of voor het werk. Vervolgens heb je immigratie visums die bedoeld zijn voor mensen die ook echt in Amerika willen gaan wonen en dat ook definitief is.

Visum voor toerist of zakelijke reizigers

Je hebt een tijdelijk visum in dit geval, waarbij sprake is van een B1 visum. Hierbij gaat het om: je hebt overleg/onderhandelingen met je zakelijke relaties of het gaat om educatieve, zakelijke, wetenschappelijke conventie of conferentie en wilt hier bij zijn.

Het B2 visum is weer een ander optie. Ook dit is een tijdelijk visum. Deze kies je als je op vakantie wil naar Amerika, maar ook als je hier vrienden/familie wilt gaan bezoeken. Ook is deze mogelijk wanneer je een behandeling op medisch gebied moet ondergaan hier, je een reacreatieve opleiding wilt gaan volgen en/of je mee wil doen aan bepaalde evementen op het gebied van sport of muziek.

Daarbij heb je tot slot nog de combinatie van een B1 en 2 visum, wat ook weer mogelijk is. Wat niet mogelijk is met deze soorten visums, is bijvoorbeeld werken, betaald optreden, studeren, meegaan als bemanningslid van bijvoorbeeld een vliegtuig of schip en vervolgens permanent blijven. Dit is dus ten strengste verboden.

Letter visums

Hierna volgen de visa die beginnen met een leter, zoals het F visum. Het F visum is bedoeld voor de student die wil studeren in Amerika, maar hier niet woonzaam is. Het is dan ook mogelijk voor een echtgenoot of kind om met ditzelfde visum naar Amerika te reizen.
Hierna volgt het H visum: als je tijdelijk wil werken of verblijven in Amerika, is deze ideaal. Het gaat dan wel om een specialistisch beroep overigens, anders wordt er voor dit visum geen toestemming gegeven.
Ten derde is er het J visum. Bij het J visum gaat het om mensen als au pairs of een student die op uitwisseling is. Het is dus een werknemer die het land dan in wil, in het geval van de au pair. Op deze manier wordt het makkelijker voor buitenlandse studenten hier een ervaring op te doen en cultureel en educatief een uitwisseling te maken.

Het L visum is speciaal voor de mensen die werken in een bedrijf dat in meerdere landen gevestigd zit. Stel je voor dat je werkt bij een bedrijf dat in Nederland, maar ook in Amerika zit, dan heb je recht op dit visum. Je moet dan wel minstens al een jaar in dienst zijn en het visum is niet oneindig lang geldig, namelijk maximaal zeven jaar. Ook kinderen en echtgenoot mogen meereizen op dit visum.
Het M visum is er speciaal voor de student die willen studeren in het beroeps- of het technische onderwijs. Ook in dit geval mogen kinderen/echtgenoot reizen op hetzelfde visum.
Het O visum is nogal een speciale, namelijk wanneer je een buitengewone bekwaamheid hebt in een aantal gebieden, zoals onderwijs, bedrijfsleven, wetenschap, kunt of sport. Je moet dan natuurlijk wel kunnen bewijzen dat dit het geval is en dat je er tijdelijk zult werken en niet permanent.
Het P visum is er voor de entertainers, kunstenaars, de sporters of de leden van een team dat helpt bij de activiteiten van de sporter bijvoorbeeld.
Tot slot is er het Q visum, waarbij sprake is van een internationeel cultureel uitwisselingsprogramma en een deelnemer die hieraan meedoet.

Een visum voor een ander specifiek doel

Het A visum is geschikt voor een vertegenwoordiger van een regering uit het buitenland. Op die manier kunnen zij meedoen aan officiële activiteiten die behoren tot de overheid. Je kunt daarbij dus denken aan een diplomaat of een buitenlandse ambtenaar die zo’n visum krijgt.
Het C visum is er voor een reiziger die meteen weer wil doorreizen. Stel je voor dat je vanuit Nederland naar Curacao wil, dan is er een kans dat je moet overstappen in Amerika. Je mag het land helemaal niet in als je geen visum/ESTA hebt geregeld en hebt hem ook voor de overstap dus echt nodig.
Een D visum is geschikt voor ieder die werkt bij een luchtvaartmaatschappij of bij een schip bijvoorbeeld. Denk aan een kapitein, een piloot etc. Iedereen die werkt op een schip dat moet aanleggen in Amerika of werkt op een vlucht die moet landen in Amerika, heeft dit visum nodig.
Het E visum is er voor iedere werknemer die werkt in een bedrijf die bezig is met internationale handel, substantiële investeringen, diensten verlenen aan bijvoorbeeld beleggers en meer. Het kan dus gaan om een investeerder of een handelaar die Amerika in wil voor zaken.
Het G visum is er speciaal door de diplomaat, een ambtenaar of een werknemer voor een internationale organisatie in de VS. Ook voor familie is dit visum dan toegankelijk.

Hierna is er het I visum, dat verstrekt wordt aan vertegenwoordigers op het gebied van buitenlandse media. Dat kan een lid van de pers zijn, zoals een journalist die verslag wil uitbrengen van een orkaan in de Verenigde Staten bijvoorbeeld.
Het K visum is er voor iemand die verloofd is met een persoon die al woonzaam is in de Verenigde Staten. Zo kan iemand die niet Amerikaans is, toch de Verenigde Staten binnen. Het is wel de bedoeling om dan binnen 3 maanden te trouwen zodat de komst volledig legaal is. Als je een K2 visum aanvraagt, moet je een kind zijn onder de 21 jaar.
Het R visum is er voor de werkers die religieus zijn en tijdelijk willen blijven. Je moet dan lid zijn van een genootschap die te maken heeft met de religie of lid zijn van een non-profit organisatie. Die moet dan overigens al wel langer dan twee jaar gevestigd zijn in Amerika. Familieleden mogen dit visum dan ook gebruiken.
Het S visum wordt gegeven aan een getuige of informant die kan helpen bij rechtshandhaving. Denk aan iemand die een moord heeft zien gebeuren en daarmee dus kan helpen in de zaak om iemand te veroordelen. Het komt niet veel voor, maar ook voor dit soort dingen zijn dus speciale visa.
Het TN visum is er voor de bewoners uit de buurlanden, namelijk Mexicanen en Canadezen. Zij moeten wel minstens een bachelor hebben en dienen ook te gaan werken. De werkplek moet van tevoren al wel bepaald en vastgelegd zijn.
Het U en T visum bestaat voor slachtoffers van misdrijven en die daarvan hinder ondervinden op lichamelijk of geestelijk gebied. Ze helpen in dat geval de overheid om criminelen op te sporen en vertellen wat zij hebben meegemaakt om zo een veroordeling voor elkaar te krijgen.
Het V visum is er tot slot voor een echtgenoot en/of minderjarige kinderen van mensen die al in de Verenigde Staten wonen en daarvoor ook een verblijfsvergunning hebben van permanente aard. Op deze manier is het mogelijk om hun familie het land in te brengen.

Greend card lottery

Je hebt naast deze vele verschillende soorten visa ook een green card lottery, waarbij je dus kans maakt op een visum. Deze kan je winnen in een loterij. In deze loterij worden jaarlijks ongeveer 50.000 visa verstrekt en de kans is nogal klein dat je wint. Je moet namelijk meedoen met 12 tot 20 miljoen andere mensen en er zijn dus ongeveer 50.000 uitgiften. Dat klinkt dan wellicht veel, maar op basis van deze vele miljoenen is het maar weinig.

Het is lastig om te kiezen welk visum je nou exact nodig hebt, ook omdat er zoveel keus is en misschien jouw situatie niet perfect aansluit op waar het visum voor bedoeld is. Er zijn namelijk meer dan 185 soorten, dus heel wat uitzoekwerk. De procedures, eisen maar ook voorwaarden en doelen zijn per visum weer anders. Je kunt door middel van dit artikel wellicht al een keuze maken en kunt anders ook altijd contact opnemen om na te vragen welk visum voor jou geldig zou zijn.

Wanneer doe je de aanvraag?

Een ESTA is niet nodig wanneer je een B1, B2 of B1/B2 visum in bezit hebt. Wel is het nodig om bij een ander visum ook een ESTA aan te vragen, maar dat kan gelukkig op een makkelijke manier online. Regels en eisen veranderen ontzettend veel, dus het is altijd goed om de Amerikaanse overheid website in de gaten te houden. Zij zorgen ervoor dat de informatie up-to-date blijft en je op die manier zo goed mogelijk geïnformeerd wordt. Contact opnemen met de ambassade is sowieso mogelijk als je vragen hebt over jouw visum.

Er zijn wel diverse redenen om een visum af te wijzen. Dat kan liggen aan bijvoorbeeld
– gezondheid
– crimineel verleden
– veiligheidsredenen
– publieke lasten
– illegaliteit
– niet de juiste documenten
– niet in aamerking voor een visum
– eerder al afgewezen voor komst naar de Verenigde Staten
– de ambtenaar weet niet zeker of je voldoet aan de eisen

Houd er rekening mee dat een aanvraag voor een visum een tijdje kan duren, wat kan oplopen tot een maand. Een ESTA is er veel sneller, meestal al binnen een paar minuten.

De visumaanvraag doen

Wat je nodig hebt voor je visumaanvraag:
– een geldig paspoort met minimale geldigheid van minstens zes maanden
– het, naar waarheid, ingevulde aanvraagformulier
– bewijs dat je een ziektekostenverzekering hebt
– bewijs dat je ook voldoende geld hebt
– bewijs wat je exact komt doen

Het is mogelijk dat je ondervraagd wordt over bijvoorbeeld waarom je er komt, je vrienden/familie en meer. Je moet wel alle vragen correct en naar waarheid beantwoorden om te voorkomen dat ze je alsnog afwijzen en je het land alsnog niet in mag.

Je kunt de aanvraag DS-160 doen indien je een niet-immigrant visum wilt aanvragen. Deze kan online worden ingevuld en kunt deze versturen waarna ze een gesprek met je inplannen. Dat zal een verplicht interview zijn dat afgenomen wordt op het Amerikaanse consultaat. Het is niet zo dat de mensen van boven de 80 jaar en jonger dan 13 jaar verplicht zijn.

Tips hiervoor zijn:
– kom voldoende op tijd voor je interview omdat het mogelijk is dat er een lange rij staat
– wacht op de instructies en volg deze natuurlijk op
– zorg ervoor dat tassen etc. gemakkelijk gecontroleerd kunnen worden

Al met al is het dus veel uitzoekwerk, maar dat zal je reis naar Amerika zeker waard zijn. Probeer dus de aanvraag op tijd te doen zodat je ook zeker weet dat je je reis kunt boeken. Door middel van dit artikel moet het lukken om het juiste visum te kiezen dat ook past bij jouw reisdoel. Heb je nog vragen? Dan kun je terecht bij de Amerikaanse ambassade die je graag verder helpen met welk visum past bij jouw reis.

ESTA Aanvragen